Waarom is mondgezondheid belangrijk?
De staat van u gebit heeft dus invloed op uw gezondheid en kan meer gevolgen hebben dan u misschien denkt. Problemen in de mond, zoals ontstoken tandvlees of tandplak, kunnen niet alleen voor pijn of ongemak zorgen, maar ook leiden tot ernstige aandoeningen in de rest van het lichaam. Het is dus belangrijk om tijdig in te grijpen als u last heeft van klachten in uw mond.
Hart- en vaatziekten
Parodontitis (ontstoken tandvlees) geeft, door toename van artherosclerose, een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Bacteriën kunnen in de kransslagader vast zitten en die veranderingen kunnen tot stoornissen van de hartfunctie leiden. De aderen worden minder flexibel en er kunnen toxinen, die de bacteriën produceren, in de bloedbaan terecht komen. Deze toxinen kunnen uiteindelijk zorgen voor een ontstekingsreactie. De kans op een hartinfarct, hartontsteking en een beroerte neemt hierdoor toe.
Diabetes (suikerziekte)
Indien het tandvlees niet gezond is er meer kans op de ontwikkeling van diabetes (bijna het dubbele) dan bij een perfecte mondhygiëne. Mensen met diabetes lopen meer kans op ontstekingen, waaronder ontsteking aan het tandvlees (parodontitis en gingivitis). De doorbloeding in de bloedvaten is namelijk minder goed en dit zorgt voor minder weerstand van het tandvlees.
Daarnaast neemt de afweer tegen bacteriën (in tandplak) af waardoor slechte bacteriën het lichaam (makkelijker) binnendringen. Dit kan leiden tot grote gezondheidsproblemen. Diabetespatiënten kunnen de bloedsuikerspiegel makkelijk onder controle krijgen als aanwezige parodontitis behandeld wordt.
Hevige problemen door diabetes proberen te voorkomen
Diabetes zorgt voor een droge mond en dit kan leiden tot een slechte adem, maar ook tot gaatjes. Daarom is het noodzakelijk om extra zorg en aandacht te besteden aan uw gebit.
- Poets 2x per dag met fluoride tandpasta, gebruik hiervoor een zachte tandenborstel om beschadiging van tandglazuur en tandvlees te voorkomen.
- Ruimtes tussen tanden en kiezen regelmatig reinigen, dit kan met tandfloss, tandenstokers of ragers.
- Bezoek gemiddeld 2x per jaar de tandarts en mondhygiëniste
Gebitsproblemen en dementie
Tandvleesaandoeningen blijken volgens onderzoek ook de kans te verhogen dat u op oudere leeftijd dement kan worden. Andere onderzoeken toonden dan aan dat een gebitsprobleem gelinkt kan zijn aan mildere vormen van cognitieve achteruitgang, zoals geheugenverlies die het dagelijkse leven serieus kunnen bemoeilijken. In een recenter onderzoek bleek dat mensen slechter scoorden op een geheugentest en rekenoefeningen naarmate hun tandvlees ongezonder was.
Wij sluiten nu niets uit, maar willen u er wel op attenderen de staat van uw tandvlees goed in de gaten te houden en deze ook serieus te nemen.
Reumatische artritis
Chronische gewrichtsreuma, beter bekend als reumatische artritis, is een auto-immuun ziekte die gekenmerkt wordt door ontstekingen en pijnlijke gewrichten. Mensen met reumatische artritis hebben ook relatief vaak last van tanden en tandvlees.
Reumapatiënten hebben stijve gewrichten en zo ook het kaakgewricht. Mocht dit het geval zijn dan zorgt de reuma ervoor dat de mond steeds minder goed geopend kan worden, hierdoor kan het tandenpoetsen moeilijker worden. Aanvullend kunnen stijve gewrichten in de handen er ook voor zorgen dat reumapatiënten minder goed kunnen tandenpoetsen.
Verminderde speekselproductie
Bij reumapatiënten wordt over het algemeen ook minder speeksel geproduceerd. Ook dit kan leiden tot meer gaatje of tandbederf omdat de zuren in de tandplak, afkomstig van bacteriën, minder goed worden geneutraliseerd.
Vroegtijdige geboorte of een laag geboortegewicht
Een tandvleesprobleem (parodontitis) kan leiden tot vroegtijdige geboorte of een kind met een laag geboortegewicht. Dus een goede mondhygiëne en het bezoeken van een mondhygiëniste zijn van uiterst belang voor een zwangere vrouw of een vrouw met een zwangerschapswens. Meer weten over gebitsproblemen, uw gezondheid en zwangerschap? Lees dan ook gebitsverzorging vóór en tijdens zwangerschap of van de eerste babytandjes tot een gezond gebit.
Gebitsproblemen en kanker
Uit onderzoek blijkt dat 2 soorten bacteriën die in een mond met parodontitis aanwezig zijn, betrokken zijn bij het ontstaan van bepaalde kankersoorten zoals:
- Alvleesklierkanker
- Darmkanker
- Slokdarmkanker
- Galblaaskanker
- Huidkanker
- Longkanker
Een Amerikaanse studie in het Journal of the National Cancer Institute onderzocht bijna 7500 mensen die gedurende ongeveer 20 jaar werden opgevolgd.
Bij mensen met ernstige parodontitis steeg de kans op kanker met 24 procent in vergelijking met de mensen met geringe of geen parodontitis. Vooral de kans op longkanker en darmkanker, en in beperkte mate nam ook alvleesklierkanker toe.
Nogmaals, we proberen u te attenderen om de gezondheid van uw gebit serieus nemen.
Verbeter uw algehele gezondheid met Tandarts Morshedi
Gebitsproblemen kunnen dus grote gevolgen hebben voor uw algehele gezondheid. Bij Tandarts Morshedi helpen wij u graag met deskundige tandheelkundige zorg en uitgebreide mondhygiënebehandelingen. Neem contact op en plan vandaag nog een intakegesprek in met onze mondhygiëniste.
Ga terug naar het overzicht