Gebitsverzorging vóór en tijdens zwangerschap

Gebitsverzorging voor en tijdens de zwangerschap

Zwangerschap heeft invloed op de gebitsverzorging- en de tandheelkundige behandeling bij uw tandarts of mondhygiëniste.

Vrouwelijke patiënten die (mogelijk) zwanger zijn, dienen dit bij een bezoek aan de tandarts te melden. De tandarts en de mondhygiëniste kunnen dan rekening houden met de planning van de behandeling. Bovendien kunnen er preventieve maatregelen betreffende de mondgezondheid van de aanstaande moeder worden genomen.

Waarom bloedend tandvlees tijdens zwangerschap?

Tijdens de zwangerschap is er een betere doorbloeding van het lichaam, wat een gevolg is van de stijging van de hormoonspiegel. Daardoor kan het bij een zwangere vrouw voorkomen dat het tandvlees eerder bloedt, wanneer het gebit en tandvlees niet voldoende gereinigd wordt.

Goede gebitsverzorging vóór en tijdens de zwangerschap is aanbevolen voor zwangere vrouwen. Het is belangrijk om de randen van het tandvlees langs de tanden mee te poetsen en dagelijks tandenstokers of tandfloss tussen alle tanden en kiezen te gebruiken om de tandplaque te verwijderen. Bij deze manier van gebitsverzorging blijft het tandvlees gezond en zal het niet bloeden.
Daarnaast worden hiermee ook gaatjes tussen de tanden en kiezen voorkomen, die door een veranderd eetpatroon tijdens de zwangerschap vaak sneller ontstaan.
Zwangere vrouwen eten doorgaans meer zoetigheden en hebben meer eet-en drinkmomenten op een dag. Waardoor het gebit vaker en aan meer suiker wordt blootgesteld.

Tandvleesontsteking (parodontitis) voorkomen vóór en tijdens zwangerschap

Uit onderzoek blijkt dat vrouwen met tandvleesontsteking (parodontitis) een grotere kans hebben (2 tot 7 keer meer) op een te vroeg geboren kind, dan vrouwen zonder ontsteking.
Indien een vrouw met een zwangerschapswens tandvleesontsteking (gingivitis of parodontitis) heeft is het van belang dit al vòòr de zwangerschap te laten behandelen.
Ook tijdens de zwangerschap is het goed om de staat van het tandvlees te blijven controleren. 

Overgeven tijdens de zwangerschap kan schadelijk zijn voor het glazuur van het gebit

Tijdens zwangerschap, met name in de eerste maanden, kan het voorkomen dat zwangere vrouwen vanwege misselijkheid moeten overgeven, ofwel braken.

Tandartsen geven het volgende advies over braken ofwel overgeven.

Het is aanbevolen om:

  1. Niet direct de tanden te poetsen, omdat maagzuur het glazuur kwetsbaar maakt. De kans is groot dat je het tandglazuur wegpoetst.
  2. Een half uurtje te wachten en daarna de mond te spoelen met water of een fluoride mondspoelmiddel.

Is röntgenstraling bij een tandheelkundige behandeling van een zwangere schadelijk?

Tijdens de zwangerschap kunt u een röntgenopname van uw gebit laten maken, indien daar een rechtvaardiging voor bestaat. Tijdens de zwangerschap kan er b.v. bij pijn en ontsteking gekozen worden om een foto te maken.
De straling voor de patiënt in de tandartspraktijk bij het maken van een röntgenopname is niet groot. Een bitewing (intra orale röntgenfoto) geeft een stralingsbelasting van 4 microsievert (0.0004 millisievert) wat meer dan 100x lager is dan een medische röntgenfoto van een gebroken been, of bij een vliegreis, waar reizigers op vlieghoogte aan een extra dosis microsievert kosmische straling worden blootgesteld. Bij een vliegreis naar b.v. Ibiza loopt men bijvoorbeeld 10 microsieverts op. Meer informatie over blootstelling aan straling leest u op de pagina straling en radioactiviteit van de RIVM

Reguliere tandtechnische controlefoto’s kunnen uitgesteld worden tot na de zwangerschap.
De tandarts zal alleen röntgenfoto’s maken als het echt nodig is voor de behandeling of om de pijnklacht te traceren.
Gelukkig is de röntgenapparatuur tegenwoordig zo geavanceerd dat er maar heel weinig straling noodzakelijk is. Met name wanneer uw tandarts gebruikt maakt van een digitaal systeem, in plaats van de ouderwetse foto’s.
Het is nooit bewezen dat het dragen van een loodschort zinvol is ter bescherming van het ongeboren kind, wanneer het gaat om het maken van kleinere intra orale röntgenfoto’s van het gebit.

Is een tandartsverdoving schadelijk voor een zwangere vrouw en haar ongeboren kind?

Verdoving tijdens de zwangerschap kan geen kwaad. Anesthesie is veilig gebleken in combinatie met zwangerschap en borstvoeding. De verdovingsvloeistof kan de placenta passeren, maar de hoeveelheid is echter zeer gering en er is geen schadelijkheid aangetoond. 

Wanneer u kiest voor de juiste gebitsverzorging vóór en tijdens de zwangerschap, zal de kans op een noodzakelijke verdoving klein zijn.

Bent u bevallen? Van harte gefeliciteerd!Lees dan de tips van uw tandarts voor uw kleintje op de webpagina: van de eerste babytandjes tot een gezond gebit.