Tandtechnische kronen en bruggen

U kunt ook bij ons terecht voor tandtechnische kronen en bruggen.

In tandartspraktijk Morshedi in Amersfoort worden veel tandheelkundige behandelingen uitgevoerd. 
Tandtechnische kronen en tandheelkundige bruggen worden gebruikt als duurzame vervangingen voor tanden en kiezen. Deze alternatieven voor natuurlijke tanden en kiezen benaderen niet alleen de oorspronkelijke vorm, maar ook de functie... het kunnen vermalen van uw voedsel.

Bent u op zoek naar een kroon of brug voor uw gebit?

Een kroon is een kapje van metaal en/of porselein en wordt zo vervaardigd, dat deze naadloos over een tand of kies past. Vervolgens wordt het kapje op de tand of kies gelijmd. Door een kroon te plaatsen, krijgt een tand of kies zijn oorspronkelijke vorm en functie terug en wordt tevens versterkt.
Om verschillende redenen kan een tand of kies getrokken moeten worden en de ontstane lege ruimte kan leiden tot minder kauwvermogen, verstoorde balans in de krachtverdeling, uitgroei van kies of tand in de tegenovergestelde kaak of minder esthetische waarde.

Kronen worden geplaatst als er onvoldoende houvast is voor een vulling.
In het algemeen heeft dit te maken met verregaand tandbederf, waardoor een groot deel van de tand of kies verloren is gegaan. Daarnaast kunt u als patiënt ook geadviseerd worden om een kroon aan te brengen om het uiterlijk van uw tand of kies te verbeteren. Het mag duidelijk zijn dat dit vaak wordt toegepast bij verkleurde en/of slecht gevormde tanden en kiezen, die voor in de mond staan en dus duidelijk zichtbaar zijn.

Wat is een tandheelkundige brug?

Een brug vervangt één of meerdere ontbrekende tanden en/of kiezen. Een brug zit vast aan twee of meer afgeslepen tanden of kiezen aan weerszijden van de open ruimte van de ontbrekende tand of kies. Deze tanden of kiezen worden ook wel pijlers genoemd. Verder bestaat een brug uit twee of meer kronen en een brugtussendeel. Het brugtussendeel wordt ook wel een dummy genoemd. Deze bestaat uit één of meerdere kunsttanden en/of kiezen, die de open ruimte in uw gebit opvullen.

Een brug kan geplaatst worden om beter te kunnen kauwen, maar ook om het uiterlijk van uw gebit te verbeteren. Een brug kan ook geplaatst worden ter correctie...  om te voorkomen dat tanden en kiezen scheef gaan staan.

Door bovengenoemde redenen wordt het nuttig om een lege ruimte in de mond met een dummy, kunsttand of kies op te vullen, dit wordt brug genoemd.

In sommige gevallen moeten oude kronen voor esthetische redenen vervangen worden door nieuwe kronen , zie onderstaande foto's. 

Kronen en bruggen

Na het vervangen van de oude kronen 

kronen en bruggen

Vóór de vervanging van de oude kronen

 

Laten we eerlijk zijn, ...een goed en gezond uitziend gebit geeft een positieve bijdrage aan uw uiterlijk en heeft een positief effect op uw gezondheid!

Lees het artikel Welk verband bestaat er tussen gebitsproblemen en gezondheid?

Tandartspraktijk Morshedi in Amersfoort biedt de volgende tandheelkundige diensten

Comments are closed.