Wat zijn de oorzaken van verkleurde tanden en kiezen

verkleurde tanden en kiezenHet verkleuren van tanden en kiezen heeft verschillende oorzaken.

De kleur van tanden en kiezen is bij iedereen verschillend. Sommigen hebben van nature wittere tanden en andere meer gele tanden, maar verkleuring van het gebit worden vaak door andere factoren bepaald.

Een opsomming van veelvoorkomende oorzaken:

  • Roken
  • Kleurstofhoudende dranken als rode wijn, koffie en thee
  • Eten van sterk kleurstofhoudende of zure voedingsmiddelen 
  • Tandsteen en plak
  • Trauma
  • Erfelijkheid
  • Leeftijd
  • Barst in glazuur
  • White spot
  • Antibiotica
  • Medicatiegebruik
  • Na wortelkanaalbehandeling
  • Donkere vullingen
  • Plaats van de tand in gebit
  • Cariës (gaatjes)
  • Slecht poetsen
  • Ziekte, stofwisselingsziekte
  • Gebitserosie (slijtage van de tand)
  • Ontwikkelingsstoornissen (amelogenesis imperfect, kaaskiezen,  zie de informatie onderaan dit artikel)
  • Botziekte
  • Het kauwen op betelnoten, (Areca catechu )  het zaad van de exotische betelpalm, zorgt een stimulerend effect. Het regelmatig kauwen van betelnoot is zeer slecht voor het gebit en kleurt de tanden rood. Het verhoogt bovendien de kans op zweren en kanker in de mond, slokdarm en maag.

In dit artikel bespreken we de belangrijkste oorzaken van gele en verkleurde tanden en kiezen.

Trauma: als er bijvoorbeeld door een klap, de zenuw van de tand afsterft, blijft de dode zenuw zitten, dit kan langzaam leiden tot een geel verkleurde tand.

Verouderingsproces: het tandglazuur wordt dunner en dentine wordt dikker.

Genen: genen bepalen de oorspronkelijke kleur en de structuur van de tanden. Glazuur is wit en dentine is geel, als de erfelijke dentine dik en het glazuur dun is, dan kan dit leiden tot gele tanden en kiezen.

Eten en drinken: Sommige drankjes laten een aanslag achter op je tanden die uiteindelijk het glazuur binnen dringt ( rode wijn, koffie, cola etc). Er zijn ook zure voedingsmiddelen die voor erosie kunnen zorgen. Daardoor wordt het glazuur dunner en transparant dus dentine (die geel van nature is) wordt zichtbaarder.

Roken: De nicotine in sigaretten laat een donkerbruine aanslag achter op de tanden, die zich steeds dieper gaat nestelen in je gebit. Waardoor tanden en kiezen er geler of zwarter gaan uitzien. Hoe langer je rookt , hoe lastiger het is om de aanslag van de tanden te verhelpen.

Tandplak en tandsteen: Na het eten vormt zich een dun filmpje dat tandplak heet en wanneer dit verkalkt, wordt het tandsteen. Tandsteen bestaat uit bacteriën, speeksel, etensresten. Tandsteen tast niet alleen tandvlees, maar ook tandglazuur aan. Met als gevolg dat het gebit er grijzig uitziet. Tandsteen moet regelmatig verwijderd worden, zodat het ook gebitsverkleuring en gaatjes voorkomt.

Scheuren en barsten in het tandglazuur: Gele en verkleurde tanden kunnen ook ontstaan door scheuren en barsten in het tandglazuur veroorzaakt door bijvoorbeeld tandenknarsen, valpartijen of blootstellen van de tanden in snelle wisselingen van koude naar warmte of andersom. Wanneer je bijvoorbeeld een warme drank drinkt en kort daarna in de koude lucht fietst met open mond, of wanneer je warm voedsel eet en daarna koude cola of water drinkt. Meestal heeft dit nadelige gevolgen voor de 4 bovenfront tanden. Daardoor kunnen de kleurstoffen in dranken en voedsel en de nicotine van sigaretten doordringen in de barsten van de tanden en zorgen voor verkleuring.

White spot (witte vlekjes op de tanden):

Witte vlekjes op tanden en kiezen kunnen veroorzaakt zijn door: 

1. trauma (tijdens kindertijd)
2. medicatie
3. teveel fluoride
4. gaatjes
5. het dragen van een beugel
6. teveel zoete drankjes

Het glazuur is poreuzer in die vlekjes. Er wordt meer licht weerkaatst dan bij de rest van de tand, het vlekje ziet er witter uit dan de rest van het tandoppervlak.

Tandverkleuring na het dragen van een beugel: Tijdens een orthodontische behandeling is het extra belangrijk om goed te poetsen en om regelmatig een afspraak met de mondhygiëniste te maken, omdat  etensresten achter de beugel blijven zitten.
Bij mensen die een beugel dragen kunnen witte vlekken ontstaan om de brackets (slotjes) door de tandplak die op de tand blijft zitten. Als er niet goed gepoetst wordt, ontkalkt het glazuur. Onze mondhygiëniste kan in dit stadium een goede hulp zijn.

Verkleuring door donkere vullingen (amalgaam): Zwarte vullingen (amalgaam) kunnen zorgen voor een donkere tand of kies. Naarmate een gaatje groter is, wordt er een grotere vulling aangebracht . Het tandweefsel is dan dunner geworden en dan schemert de donkere kleur door het tandweefsel. Lees de informatie over het vervangen van amalgaamvullingen.

Verkleuring van de tanden na een wortelkanaalbehandeling: In extreem weinig gevallen wordt de tand na de wortelkanaalbehandeling donker verkleurd. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Als er enige verkleuring ontstaat kunnen wij dit meestal verhelpen. Belt u gerust voor meer informatie!

Verkleuring van tanden door medicatie (zoals antibiotica):

Het gebruik van medicijnen kan leiden tot een droge mond en op zijn beurt kan dit leiden tot meer gaatjes en verkleuringen. Verder kan het gebruik van tetracycline antibiotica tijdens de zwangerschap en tijdens de borstvoeding leiden tot bruingekleurde tanden bij kinderen. Ook inname van tetracycline tijdens de ontwikkelingsfase van de tanden bij kinderen (vooral kinderen tot en met 8 jaar). Voedingssupplementen die ijzer bevatten kunnen leiden tot donkere plekken op de tandjes van baby’s en peuters. Lees ook het artikel over de eerste babytandjes tot een gezond gebit

Ontwikkelingsstoornissen: Soms is het glazuur of dentine niet goed aangelegd door een ontwikkelingsstoornis. In dit geval heb je een verkleuring samen met misvorming of putjes in het glazuur.
Voorbeelden hiervan zijn aandoeningen als kaaskiezen, amelogenesis imperfect, een tandaandoening waarbij het tandglazuur afwijkend is of ontbreekt.

Heeft u verkleurde tanden of kiezen? Neem vrijblijvend contact op met tandarts Morshedi in Amersfoort en vraag naar de oplossing!